Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy – coraz popularniejszy olej na rynku, którego najczęściej używają osoby będące na diecie. Jakie zastosowanie ma olej kokosowy oraz jakie właściwości? Olej kokosowy tłoczony jest na zimno, dlatego zachowuje wszystkie swoje właściwości. Znakomicie nadaje się do smażenie, ale wykorzystywany jest również jako kosmetyk. Cechuje go piękny zapach orzecha kokosowego. Służy też do pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt. Co jeszcze warto wiedzieć o oleju kokosowym?

Dlaczego olej kokosowy tłoczony na zimno stosowany jest przez osoby, które zamierzają zgubić kilogramy?

Olej kokosowy jest często stosowany przez osoby, które zamierzają zrzucić zbędne kilogramy. Dlaczego? Pomimo tego, że olej ten jest bardzo kaloryczny to nie odkłada się on w tkance tłuszczowej. Szybko przekształca się w energię – dlatego wspomaga proces spalania kalorii. Olej zalecany jest osobom, które zamierzają pozbyć się brzucha oraz polecany jest kulturystom i sportowcom. Dzienne spożycie, które jest zalecane to 2 łyżki dziennie.

 

olej kokosowy

Jakie inne właściwości ma olej kokosowy?

Olej kokosowy ma również inne zastosowanie niż tylko odchudzające. Oto kilka przykładów, na co olej kokosowy jeszcze pozytywnie wpływa:

  • posiada właściwości ochronne – antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe,
  • podnosi odporność organizmu,
  • używany jako dodatek kosmetyczny,
  • pomocny podczas bólu zęba,
  • pomocny przy przeziębieniach, gorączce albo infekcjach,
  • używany w przypadku występowania kamicy nerkowej,  awitaminozy, problemów
  • trawiennych i problemów skórnych,
  • wykazuje właściwości kojące i nawilżające.

Zastosowanie oleju kokosowego – gdzie go używać?

Wiele osób zastanawia się, do czego można używać oleju kokosowego. Przede wszystkim znajduje on szerokie zastosowanie w każdej kuchni. Można go wykorzystać do pieczenia, smażenia czy dodatek do ciast i pieczywa. Olej ten polecany jest również jako balsam do ciała – szczególnie dla osób, które zmagają się z przesuszoną skórą. Olej ten może być również używany podczas walki z trądzikiem – zmniejsza stan zapalny. Wykorzystywany jest również do walki z cellulitem. Znajduje on szerokie zastosowanie u kobiet również często jako środek do demakijażu.

 

olej kokosowy w słoiku

Olej kokosowy sprzedawany jest w formie rafinowanej i nierafinowanej. Olej w formie rafinowanej nie zmienia aromatu dań, natomiast olej nierafinowany dodaje potrawom kokosowego, orientalnego smaku. Olej nierafinowany posiada wszystkie swoje właściwości oraz nie posiada w sobie zbędnych dodatków chemicznych. Natomiast olej rafinowany ma dłuższą datę przydatności spożycia oraz lepiej nadaje się do smażenia.

Ten wpis został napisany w kategorii Bez kategorii i otagowany , . Dodaj do ulubionych link bepośredni.

Komentarze są zablokowane.