Każdy z nas w swojej kuchni używa swojego ulubionego oleju. Oprócz kulinarnego zastosowania, oleje mają swoje zastosowanie również na włosy czy skórę, a nawet jako dodatek do peelingu. Jednak czy mamy świadomość ile tak naprawdę różnych olei jest na rynku ? Po jakie oleje powinniśmy sięgać?
Oleje tłoczone na zimno, to te które cieszą się największą popularnością, jednym z najbardziej znanych jest olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Kolejne równie znane to konopne, słonecznikowe i kokosowe. Mniej popularne są oleje dyniowe, rydzowe, olej z ostropestu olejarnia, z orzecha włoskiego, lniany, sezamowy. Ciągle tworzone są nowe rodzaje olei, dlatego bardzo ciężko jest poznać je wszystkie.
Jakie oleje najlepiej wybierać?
Najlepszą opcją na wybór olei jest skupienie się na małych firmach. Skupiają się one na jak największej jakości i sami produkują olej. Nie są to oleje produkowane na jak największą skalę, gdzie cena w sklepach jest jak najniższa. Warto jest więc kupić produkt mniej znany, trochę droższy, ale wtedy mamy pewność, że będziemy bardzo zadowoleni z zakupu. Przede wszystkim takie oleje produkowane są bez żadnych substancji konserwujących, z produktów rosnących naturalnie, bez dodawania niepotrzebnych nawozów. Oleje produkowane przez małych przedsiębiorców zachowują wszystkie wartości dzięki temu, że są starannie przygotowywane. Tego typu oleje mają wiele witamin, o które wzbogacają naszą dietę i przyczyniają się do zdrowego odżywiania. Poświęćmy więc chwile w odnalezieniu takich właśnie olei i spróbujmy, a na pewno zobaczymy różnice co do tych sklepowych, marketowych.
Gdzie szukać?
Tego typu firm najlepiej jest szukać w Internecie. Wpisujemy w przeglądarkę przykładowo olej z czarnuszki producent i szukamy dobrze opiniowanych producentów. Na każdej ze stron znajdziemy szczegółowy opis produktu, dzięki czemu możemy znaleźć informację o jego pochodzeniu. Jednak może gdzieś w okolicy produkowane są takie oleje? Warto zapytać znajomych, może uda nam się znaleźć produkcję na miejscu.