Pizza według włoskiego przepisu

Pizza – to ulubiony przysmak wielu z nas. Jedni wolą jeść pizzę z ulubionej pizzerii, inni zaś wolą własnoręcznie przygotowaną. Jaka jest najlepsza receptura na pizzę? Wszystko zależy od gustów. Są osoby, które uwielbiają pizzę na grubym i miękkim cieście, ale chyba większość z nas woli pizzę na cienkim i chrupiącym cieście. Czym wyróżnia się prawdziwa włoska pizza i jaki jest przepis na ciasto, które można zjeść we włoskiej pizzy? Zapoznaj się z artykułem!

Pizza włoska – czym się wyróżnia?

Nie miałeś okazji spróbować i zastanawiasz się, jak smakuje prawdziwa, włoska pizza? Nic straconego! Wiele restauracji w Polsce serwuje pyszną, włoską pizzę, która smakuje tak samo jak za granicą. Czym wyróżnia się prawdziwa, włoska pizza? Przede wszystkim prawdziwa włoska pizza wypiekana jest na cienkim i kruchym cieście. Używa się do tego specjalnej mąki, która powoduje, że ciasto jest niesamowicie kruche. Włoska pizza wypiekana jest w piecu, które ogrzewane jest drewnem albo w piecu kamiennym. Wysoka temperatura powoduje, że pizza nie staje się wilgotna. Pizza Ogrody, włoska podawana jest najczęściej z serem mozzarella, świeżą bazylią i pomidorkami koktajlowymi. Ogólnie włosi jedzą w różnych postaciach, dlatego można spotkać pizzę z wieloma rodzajami serów. Pizzy włoskiej nie jada się z sosami lecz z oliwą z oliwek, którą skrapla się wypieczona pizzę.

krojenie gorącej pizzy
Jak przygotować ciasto na wzór włoskiej pizzy?

Do włoskiej pizzy używamy mąki typu zero. Można ją zakupić w sklepach z włoską żywnością lub w Internecie. Mąka ta powoduje, że ciasto jest chrupiące i nie przechodzi sosem ani dodatkami. Aby przygotować ciasto na pizzę należy zacząć od drożdżowego zaczynu. Do letniej szklanki wody dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, soli i mąki. Całość należy rozmieszać i odstawić na 25 minut. Po tym czasie zaczyn dodajemy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około godziny, aż wyrośnie. Kiedy pizza Piątkowo wyrośnie, należy rozwałkować ciasto i wstawić do piekarnika.

pieczenie pizzy w kamiennym piecu

Wykonanie ciasta na pizzę jest proste, jednak potrzeba trochę czasu, zanim wstawimy je do pieczenia. Pizzę każdy zazwyczaj jada ze swoimi ulubionymi dodatkami. Również u nas pizzę jada się z sosami. Najpopularniejszymi sosami jest sos czosnkowy, majonezowy oraz meksykański.

Ten wpis został napisany w kategorii Bez kategorii i otagowany , . Dodaj do ulubionych link bepośredni.

Komentarze są zablokowane.